Wielerkeizer Rik Van Looy blijft z'n vriend-renner wijlen Tom Simpson diep in z'n hart dragen. Het was de jarenlange intense wens van Joanne, de dochter van Tom Simpson, om Rik Van Looy persoonlijk te ontmoeten.
Dankzij het netwerk van prof. Jamie Anderson en Luc De Voeght (GP Rik Van Looy) kon Joanne zo'n vier uur praten met Rik in het gekende restaurant Hof Van Eisterlee in Grobbendonk. Een vriendenfoto aan het borstbeeld van Rik op het Astridplein in Grobbendonk mocht niet ontbreken.
Joanne Simpson : 'Ik was 4 jaar toen m'n vader Tom op de hellingen van de Mont Ventoux plots stierf'
'Ik was 4 jaar toen m'n vader Tom plots stierf in volle beklimming op de Mont Ventoux in de Tour de France van 1967. Ik herinner me er niets meer van omdat ik nog zo klein was. Maar al heel m'n leven wil ik meer te weten komen over m'n papa's leven, hoe hij was tussen de mensen, de vrienden, en ook binnen de harde wielerwereld.
Prof. Jamie Anderson en Luc De Voeght hebben me deze unieke kans gegeven om met Rik Van Looy een lang en diepgaand gesprek te hebben over m'n papa als mens, z'n emoties, z'n vriendschappen, maar niet meteen over z'n gewonnen koersen. Ik ben Jamie en Luc hiervoor zéér dankbaar.
M'n papa was een grote fan van Rik Van Looy en toonde veel respect voor de Keizer van Herentals.
Rik gaf me een zéér warm gevoel na dit lang maar vooral emotioneel en boeiend gesprek. Het werd een fijne ontmoeting die ik nooit zal vergeten omdat Rik m'n pa zo goed gekend heeft en zich alles nog zo goed herinnert', besluit Joanne Simpson. Ze woont in Destelbergen. 'Ik ga graag aanwezig zijn op de GP Rik Van Looy op 17 september.'
Rik Van Looy : 'Tom Simpson was een grandioos mens'
Rik Van Looy : 'Tom Simpson was een grandioos mens. We kwamen als vrienden en concullega's altijd heel goed overeen. We spraken Vlaams, want Tom woonde destijds in Gent en hij sprak vloeiend onze taal. Veel Britse renners kwamen destijds naar het continent wonen omdat in het UK de wielersport nog maar in de kinderschoenen stond.
Het was een eer om met z'n sympathieke dochter Joanne samen herinneringen op te halen. Het lijkt lang geleden, maar Tom staat in m'n geheugen gegrift. Z'n plots overlijden tijdens de koers in de Tour de France heeft een diepe indruk op me gemaakt. Het is precies nog maar gisteren gebeurd.' Foto NNieuws/Luc De Voeght - Een vriendenfoto aan het borstbeeld van Rik op het Astridplein in Grobbendonk mocht niet ontbreken.
Tom Simpson de bekende Britse renner die veel te vroeg afscheid nam van de wielersport
De bekende Britse renner Tom Simpson overleed in de Tour de France van 1967 in volle beklimming van de Mont Ventoux. Z'n hart had het begeven. Vele sportliefhebbers herinneren zich zeker nog de live beelden op BRT tv met commentator Fred De Bruyne.
Simpson was de eerste Engelse kampioen van internationale dimensie in de wielersport. Hij werd in 1965 tot wereldkampioen gekroond in Lasarte-Oria, in het Spaanse Baskenland. Hij is ook de eerste Brit die de gele trui draagt in de Tour de France. Hij heeft vier grote klassiekers op zijn lijstje staan, waaronder Milaan-San Remo , waarna hij in 1964 door koningin Elizabeth II werd geridderd .
In 1959, op zijn 21e, verhuisde hij definitief naar het vaste continent. Zijn opleiding tot technisch tekenaar zat er dan al op. Zijn nieuwe bestemming was het Bretoense Saint-Brieuc, waar hij de Ierse broers Robert en Yvon Murphy vervoegde om de kneepjes van het vak te leren.
Simpson had heel wat vrienden in het peloton, onder wie Rik Van Looy, Jan Janssen en Lucien Aimar. Hij was graag gezien, want er viel altijd wel wat te beleven met hem. Toen hij o.a. als een clown voor de fotografen poseerde met een Britse bolhoed. Maar bovenal was Simpson een begenadigd coureur. Zijn 1e belangrijke koers bij de profs reed hij op het autocircuit van Zandvoort (NL). Het was het WK op de weg van 1959, waarin hij net naast het podium zou vallen. Die prestatie leverde hem echter wel de bijnaam 'Major Simpson' op.
Bijna 2 jaar later won Simpson de Ronde van Vlaanderen en het jaar daarop verhuisde hij samen met zijn vrouw Helen naar Gent, veel evidenter om te trainen dan hartje Parijs. Hij werd in België even populair als Van Looy en De Vlaeminck.
Simpson won in '63 Bordeaux-Parijs en reed diezelfde avond nog naar Gent om zijn kersverse dochter Joanne – die nu nog steeds in Destelbergen woont – te gaan begroeten. Een jaar later schreef hij Milaan-Sanremo op zijn palmares en nog een jaar later werd hij wereldkampioen in San Sebastián, waar hij Rudi Altig klopte in de sprint.
Simpson goes retro’ is de naam van het evenement waarbij Joanne Simpson met andere bezitters van stalen fietsen de Mont Ventoux wil beklimmen. "Met mijn stalen Peugeot PX10 fiets (zelfde fiets als mijn papa, aangepast aan mijn maat en met een aangepast verzet) die is samengesteld met onderdelen uit de jaren '60 ga ik de Mont Ventoux beklimmen ter ere van mijn vader Tom Simpson. Hij overleed op de mythische berg op 13 juli tijdens de Ronde van Frankrijk van 1967. Op iets meer dan een kilometer van de top stortte hij in. Zijn hart had het begeven."
Er verscheen een boeiend boek over Major Simpson - auteurs Wim De Bock en Mark Van Lombeek - €29,90 bestellen kan je HIER bij uitgeverij Borgerhoff-Lamberigts.
Guy Verellen/NNieuws - met dank aan Joanne Simpson.